MyStat

Inda - képválogatás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Archívum

Inda - videóválogatás

2010.03.22. 23:06 erdosjozsi

Levél az UNESCO-tól a Tokaji Világörökség ügyében

Az UNESCO tovább foglalkozik a Tokaji Kultúrtáj Világörökségi Helyszínt érintő problémákkal - közölte a tokaji polgármester február végén írt levelére válaszolva Mechtild Rössler az UNESCO Világörökségi Központ Európai és Észak-Amerikai Központjának vezetője.

Májer János a zempléni város polgármestere azért fordult a nemzetközi szervezethez, mert úgy véli: a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű hőerőmű megépítése és működtetése veszélyezteti a térség világörökségi címét, amelyet 2002-ben kapott meg. A párizsi székhelyű központ igazgatójának meglehetősen szűkszavú válaszlevelét a polgármester juttatta el a Független Hírügynökséghez.

Ebben az igazgató igyekszik megnyugtatni a város vezetőjét, hogy megfelelő súllyal kezelik a Tokaji Borvidék ügyét. Májer János levelét az UNESCO javaslattételre továbbította a magyar delegációhoz, valamint az ICOMOS-hoz, amely szervezet az UNESCO független műemlékvédelmi szakértője. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága már több alkalommal is kinyilvánította: nem támogatják a hőerőmű felépítését a világörökségi helyszínen.

A BHD Hőerőmű Zrt. eredetileg egy 50 megawattos szalmatüzelésű hőerőmű építését tervezte a Szerencsi Ipari Parkban. Tokaj-hegyaljai borászok, valamint környezetvédelmi civil szervezetek tiltakozásainak nyomására elkészült egy világörökségi hatástanulmány, amelynek hatására a terv változott. Eszerint most áprilisban - 20 milliárd forintból - egy 25 megawattos blokk építését kezdik el, csak az üzemeltetés tapasztalatai alapján dönti el a beruházó, hogy megépíti-e a második, hasonló teljesítményű blokk építését. A tiltakozók - akiknek egyik szószólója a tokaji polgármester - azonban ezt a tervet sem támogatják.

Két legfőbb érvük szerint az erőmű megváltoztatná azt a mikroklímát, ami a térség fő borászati terméke, az aszú képződéséhez szükséges, valamint attól tartanak, hogy az ipari létesítmény táplásához szükséges alapanyagot szállító kamionok is jelentős terhet rónak majd a környezetre. A szerencsi önkormányzat, valamint több környékbeli község vezetője támogatja a tervet, mo! ndván: a régióban kevés a munkahely és a világörökségi cím nem jelentheti az ipar létesítésének megakadályozását.

A BHD Hőerőmű Zrt. az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól kap hitelt a beruházáshoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr951861106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása