MyStat

Inda - képválogatás

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Archívum

Inda - videóválogatás

2010.03.23. 21:41 erdosjozsi

Nekimentek a zöldek a szerencsi hőerőműnek

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult a miniszterelnökhöz, az illetékes miniszterekhez és a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójához, hogy ne támogassák a Szerencsre tervezett hőerőmű beruházást, mert az szerintük nagy veszélyt jelent a világörökség részeként számon tartott Tokaji Történelmi Borvidékre - írja a Gazdasági Rádió weboldala.

A zöld szervezet a támogatási megállapodások, a korábban kötött hitelszerződés nyilvánosságra hozatalát és felbontását is kérte az illetékesektől - derül ki a szervezet közleményéből. Az MTSz közleménye szerint a térség fenntartható fejlődése nem egyeztethető össze egy óriási kapacitású, de kis hatásfokú, ugyanakkor jelentős környezetterhelést és tájsebet okozó hőerőmű projekttel.

A szövetség levelében hivatkozik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készíttetett világörökségi szempontú 2009-es hatástanulmányra, amely a világörökségi értékeket veszélyeztető beruházásként értékeli az erőmű esetleges megépítését, és többek közt azt is kimondja, hogy annak új helyszínt lenne szerencsés találni. Hasonló szakmai eredménnyel zárult a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosi Hivatalának 2009-es vizsgálata is - hívják fel a figyelmet közleményükben a zöldek.

A természetvédők sérelmezik, hogy a beruházás csak azért kaphatta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság engedélyét, mert az illetékes magyar kormány és parlament 2002 óta nem gondoskodott a világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék megfelelő, nemzeti szintű jogi védelméről. A bíróság 2010. január 21-i ítélete is kimondta, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „a világörökségi értékek megőrzése szempontjából a beruházást kedvezőtlennek tartja, a jogszabályi környezet azonban nem nyújtott lehetőséget arra, hogy szakhatósági állásfoglalás akadályozza meg a projektnek a tervezett formában történő engedélyezését” - áll a közleményben.

A világörökségi értékekért mindig az adott kormány felel az UNESCO Világörökség Bizottság és a hazai, valamint nemzetközi közvélemény felé is - emlékeztetnek a zöldek. Egyúttal követelik, hogy semmilyen döntést ne hozzon a jelenlegi kormányzat, amely a következő kormány mozgásterét befolyásolná.

Folytatás az eredeti oldalon... Klikk IDE a cikk elolvasásához!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr181863646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása