MyStat

Inda - képválogatás

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Archívum

Inda - videóválogatás

2010.03.25. 13:06 erdosjozsi

Tabajdi: Eredmények a Tokaji bor ügyében

Címkék: csaba európai parlament brüsszel tokaji tabajdi védelme felszólalás

Tabajdi Csaba: Megoldódik a probléma? (fotók: Erdős József)

A jogsértő szlovák bejegyzések egy részét törölte a Bizottság - Tovább folytatják a küzdelmet a Tokaji védelmében

- Elégedettséggel tapasztaltam, hogy az Európai Bizottság törölte az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásából azon szlovák bejegyzést, amely a Tokaj jelzőt az oltalom alatt álló földrajzi jelzések között regisztrálta Szlovákia javára. Március 15-én kelt, a Bizottsághoz címzett írásbeli kérdésemnek ez volt az egyik követelése. Továbbra is szerepel azonban a nyilvántartásban a szlovák igény az oltalmazott eredetmegjelölés kategóriájában, amely szintén jogellenes állapotot tükröz. A bejegyzés alapját ugyanis egy olyan szlovák jogszabály képezi az uniós nyilvántartás szerint, amelyet Szlovákia 2009-ben hatályon kívül helyezett - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament ülésén, napirend előtti hozzászólásában.

 

- A jelenlegi probléma egyébként rámutat az E-Bacchus rendszer azon hiányosságára, hogy a Bizottság a bejegyzéseket és a törléseket nyomonkövethetetlenül végzi - hangsúlyozta.

A szocialista delegációvezető kiemelte, hogy a Bizottság cselekvése mindenképpen előrelépés, azonban nem elégedhetünk meg a részleges sikerrel. A szlovák bejegyzés azon túl, hogy minden jogalapot mellőz, a magyarországi tokaji bortermelők érdekeit is sérti. Szlovákia ugyanis egy korábban kötött megállapodás értelmében köteles lett volna a szlovák bortörvényt e tekintetben harmonizálni a magyar szabályozással, kiigazítani a borok technológiai leírását, szabályozni a borkategóriákat, független szakmai szervezetek felállítani, valamint együttműködni boraik közös (magyar-szlovák) ellenőrzésének megvalósításában. Ezekből máig semmi nem valósult meg.

- Továbbra is kérjük a Bizottságtól a megmaradt szlovák bejegyzés törlését. Amennyiben erre rövid határidőn belül nem kerül sor, a magyar félnek nem marad más eszköze, mint keresetet indítani a Bizottság ellen az Európai Bíróságon - mondta Tabajdi Csaba.

Kiadta: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajvaros.blog.hu/api/trackback/id/tr211867598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása